De duurste grap van onze reis zat er toch echt aan te komen: de safari in Noord-Tanzania! Hoewel de vliegtickets nog wel duurder waren, is de safari wel onze duurste grap tijdens het reizen zelf. 

Deze week zijn we er wel achter gekomen dat we een historisch moment in Nederland hebben moeten missen; de koudste maand maart in ruim honderd jaar. Balen…!

Een speld in een hooiberg
In Arusha was stond onze eerste missie op ons programma, we moesten namelijk ons safaribedrijf gaan uitzoeken. We waren op zoek naar een betrouwbaar bedrijf wat goedkoop is en alles biedt wat wij wilden. Voor ons vooronderzoekje hadden we een hele dag op het programma staan en dat hadden we dan ook wel nodig. 

Er zijn ongeveer 300 safaribedrijven in Arusha, waarvan er zeker 200 gewoon goed zijn. Het is een ontzettend grote investering waarbij je geen fouten wil maken. Het eerste bedrijf waar we kwamen leek gelijk een perfecte keuze; een mooi kantoor, goed verhaal, goede auto, prima prijs en prima engelse gids. Echter was ons onderzoek nog lang niet voorbij, want we hadden natuurlijk wat vergelijkingsmateriaal nodig. Na nog wat bedrijfjes te hebben bezocht besloten we eerst nog even langs het ´informatiecentrum´ te gaan. Wat bleek nou, ons eerste bedrijf wat ons perfect leek, stond bovenaan op de blacklist… ze bedriegen mensen waar je bij staat en je krijgt geen waar voor je geld. Ons onderzoekje werpt dus wel zijn vruchten af, want zo zijn we toch bij een paar goede bedrijven terechtgekomen.

De keuze was uiteindelijk moeilijk, maar we zijn toch voor het bedrijf Victoria Expeditions gegaan. We kregen nog een gratis nacht bij een lodge erbij en moesten maar één dagje wachten voor we konden vertrekken.

Bert en Ernie
Een dagje wachten in Arusha voor we konden vertrekken. Arusha is een stad waar je dus eigenlijk geen drol kan doen, een super drukke stad waar eigenlijk alles om safari´s draait. Maar goed, een dag zonder missie is een loze dag in Afrika… dus gingen we maar op zoek naar een trui. Sinds onze backpacks waren gejat hadden we allebei niets warms meer en die drie keer in een half jaar dat je een trui in de avond nodig heb in Afrika is dat toch echt wel heel fijn om te hebben. 
Zo gezegd zo gedaan, heel Arusha doorgelopen en uiteindelijk op de markt terecht gekomen. Hier hebben we allebei een tweedehands (lees: waarschijnlijk gestolen) trui gekocht voor misschien iets meer dan 5 euro. 
Na ons geld voor de safari te hebben gepind (in vier keer, omdat het zo´n belachelijk groot bedrag is), konden we terug naar onze lodge waar we een nachtje gratis mochten slapen. Deze lodge ligt echt in de middle of nowhere en ze hebben ook nog eens een minimum aan faciliteiten (lees: we misten een zwembad). Gelukkig wel een televisitie met bvn en een paar filmzenders, dus hebben we een paar goede films gekeken. Daarnaast, aangezien we bvn hadden, ook even een nostalgisch moment gehad met Bert en Ernie bij Sesamstraat!

Internationale jeep
Die nacht echt super slecht geslapen, veel muggen rond mijn hoofd en slechte dromen over dat we opgelicht waren en een slechte safari zouden hebben. Gelukkig wel redelijk uitgerust en we werden zelfs te vroeg opgehaald op de ochtend van vertrek. Een goed begin!

Aangekomen bij het bedrijf stond onze jeep al op ons te wachten. Onze groep was anders dan ons van te voren was verteld, maar dat maakte ons in principe ook geen drol uit. We hadden een Japanner die drie woorden engels kon (ik weet ook niet meer hoe hij heet), twee chinese meiden Cherry en Megan, en een Amerikaanse man Walter. De Amerikaan had chinese ouders dus eigenlijk zaten we met allemaal aziaten. Jammer dat we niet zo goed konden communiceren met onze Jap, maar voor de rest was het een erg gezellige groep!
Naast onze groep van zes, hadden we een gids (Omi) en een kok (Peter) die ons de hele reis zouden vergezellen.

Na een bezoekje aan de supermarkt om wat bier, fris en wcpapier te kopen, kon onze trip dan toch echt beginnen!

1. Tarangire National Park; olifantenparadijs
De eerste dag gingen we naar een minder bekend park, Tarangire. Ik wist niet zo goed wat we hiervan konden verwachten, dus het was allemaal één grote verrassing. De chinese meiden hadden gehoord dat deze dag tegen zou vallen en hadden deze dag dus niet in hun programma zitten, hier zouden ze de rest van onze trip nog spijt van hebben gehad. Voor ons wat dit een ander verhaal, zeven plaatsen voor slechts vier personen! Onze jeep was al super comfortabel, maar zoveel ruimte is wel erg luxe. 

Tarangire zelf was echt geweldig. De omgeving is prachtig en het is één groot olifantenparadijs. Het park heeft ongeveer 2,5 duizend olifanten en dat was ook duidelijk te zien. Het hoogtepunt was toch wel dat er een grote kudde op minder dan vijf meter van onze jeep stond. De kudde had een aantal kleintjes, wat echt super schattig was. Met ons open dak en raampjes bezorgde het ons een aantal keer een halve hartverzakking, want Afrikaanse olifanten zijn heel gevaarlijk en ze kunnen je van dichtbij toch wel heel eng aankijken. 

Naast olifanten ook genoeg andere diertjes gezien in Tarangire; zebra´s, impala´s, giraffes, gazelles, everzwijnen, struisvogels, ooievaars, adelaars en genoeg andere vogeltjes. Halverwege de dag ook nog een prachtige overview gehad op honderden olifanten die in een vallei stonden. Amazing!

Na Tarangire reden we richting ons volgende park. Maar voordat we daar in gingen stond er eerst nog een overnachting op het programma. Een mooie tent die al voor ons was opgezet en waar zelfs bedden in stonden, erg relaxed! Na een verrukkelijke maaltijd van Peter hebben we dan ook heerlijk geslapen.

2. Serengeti; tegenvaller of juist een hele bijzondere ervaring?!
´s Ochtends had het een beetje geregend en was het erg bewolkt. Erg jammer, want voordat we de Serengeti in zouden rijden, reden we langs de Ngorongoro krater. Het uitzicht was dan misschien redelijk belemmerd door de wolken, maar dat deed er niets aan af! Wat een bijzondere plek om onze reis te eindigen op dag 4. 

In de Serengeti aangekomen was de dikke bewolking al weggetrokken en hadden we een heerlijk zonnetje op ons open dak. De Serengeti is ook een hele bijzondere plek; kilometers lang zie je alleen maar gras en lucht. Je hebt kilometers dat je geen dieren ziet, maar je kan ook zomaar honderden zebra´s en gnoes zien. Aan het einde van de dag wel veel en veel verschillende dieren gezien, maar nog geen nieuwe soorten. Gelukkig aan het einde van de middag waren ze er dan toch; de leeuwen! 

Toch leek het een beetje een tegengevallen dag, vooral omdat onze eerste dag zo onzettend vet was en we de olifanten van zo ontiegelijk dichtbij hadden gezien. Toch was het wel weer een hele bijzondere ervaring die ik niet had willen missen. 
´s Avonds ons tentje opgezet op een public campsite midden in de Serengeti en daar weer na een heerlijke maaltijd van Peter gaan slapen. 

3. Serengeti; ochtend drive en weer een hoop nieuwe diertjes!
Vroeg opgestaan om in de ochtend een game drive te gaan doen. Al vrij snel wat hyena´s tegen gekomen, wat alweer een nieuw diertje was om op ons lijstje te zetten! Maar daar zou het niet bij blijven; al snel zagen we een buffel die ook nog eens flink aan het bloedden was. Helaas hebben we niet gezien dat hij werd aangevallen. In de vroege morgen ook nog een jackhal en een vos gezien die we konden toevoegen aan ons lijstje. Uiteraard elke dag ook gewoon de ´standaard´ dieren gezien zoals olifanten, nijlpaarden, zebra´s, everzwijnen, gazelles, impala´s en giraffes. 

Na de lunch gingen we op zoek naar de luipaard. De ´Big Five´, die je moet zien in Afrika bestaat uit de olifant, luipaard, leeuw, neushoorn en buffel. De Big Five bestaat uit deze dieren omdat zij gevaarlijk zijn, moeilijk te vangen en allemaal iets waardevols hebben (zoals vacht of hoorns). De luipaard is in de Serengeti zeker te vinden, maar is erg moeilijk te vinden. Uiteindelijk hebben we er drie gezien! Een aantal van vrij dichtbij in een boom, maar helaas zorgde de schaduw ervoor dat dit moeilijk te fotograferen was. Maar goed, het zien is belangrijker dan de fotootjes!

´s Avonds naar de Ngorongoro krater gereden om aan de rand op een camping te slapen. Weer op een public campsite waar we zelf de tentjes moesten opzetten. ´s Nachts toch wel wat geluiden gehoord, dit waren dus de buffels die gewoon om onze tenten heen liepen. Helaas was het te koud om mijn slaapzak uit de komen en een kijkje te nemen, maar alleen de geluiden gaven al een super gevoel! 

4. Ngorongoro krater; Welke kant op kijken?!
Om vijf uur in de morgen opgestaan om op tijd te zijn in de krater. Om één uur in de middag moet je er namelijk weer uit zijn, aangezien er een ochtend en een middag drive is. 
De Ngorongoro krater is ook wel het zevende wereld wonder. Ooit was het een berg die hoger was dan de Kilimanjaro, maar de Ngorongoro is gebarsten als een vulkaan en heeft een grote krater achtergelaten. Ook heeft deze gebeurtenis de Serengeti gevormd zoals hij nu is, door de lavagrond kunnen er geen bomen groeien op deze grond, waardoor het één grote grasvlakte is geworden. In de Ngorongoro krater zelf zijn ook maar een paar plekken waar je bomen kan vinden. Dat is ook de reden dat er geen giraffen en luipaarden in de krater te vinden zijn, deze dieren leven namelijk rond de bomen. 

De krater zelf is als een dierentuin, overal zijn dieren. Je weet soms niet welke kant je op moet kijken want aan iedere kant is er wel iets te zien. In de krater ook weer wat nieuwe diertjes kunnen zien; Serval cat (weet de Nederlandse naam niet?!) en Flamingo´s. We wilden hier de Big Five compleet maken met de neushoorn. Dat is uiteindelijk ook gelukt, maar helaas was de neushoorn wel erg ver weg waardoor we het alleen door een verrekijker goed konden zien. Wel super vet is dat we hier een baby gazelle hebben gezien, die hooguit een paar uur oud was!

Deze bijzondere plek was een mooie afsluiter van onze zeer varierende safari op zulke diverse plekken. Op ons gemak terug naar Arusha gereden, waar we onze kok en gids een goede fooi hebben gegeven voor deze prachtige reis. Dit is altijd nog moeilijk om te bepalen, want je weet dat er fooi verwacht wordt, maar niet hoeveel. Een safari is zo´n grote investering maar je weet nooit wat er van dat bedrag bij je kok en gids terecht komen. Toch kregen we een dikke knuffel na het geven van de fooi en hebben we super blije gezichten gezien. Iedereen gelukkig, dus wat wil je nog meer?!

Masai
Rondom alle parken kan je de lokale bevolking zien; de Masai. Dit is een bijzondere stam die leeft tussen de dieren in Noord Tanzania en Zuid Kenia. Mijn indruk van deze stam is echter niet bepaald erg hoog. Het is echt jammer wat wij als toeristen met deze stam hebben gedaan, zoals in heel Afrika maken ze ontzettend misbruik van iedereen die komt kijken in hun landje. Ze vragen geld als je een foto van ze wil maken, als je hun dorpje wil bekijken en bij iedere blanke vragen om ze om geld. Laten we hopen dat ze dit gebruiken voor onderwijs en gezondheid, maar daar heb ik nogal mijn twijfels over. Daartegenover staat wel dat ze zich leuk kleden en bijzondere dingen met hun lichaam doen (gaten in hun oren of witte verf op hun gezicht). 

We hebben de Masai heel veel gezien, en veel mensen vinden het een hoogtepunt van dit gebied, maar de natuur en dieren hebben toch veel meer indruk op mij gemaakt.

Time flies!
Inmiddels zijn we alweer door naar een plaatsje aan de voet van de Kilimanjaro. We gaan deze berg niet beklimmen (kost 6 dagen en ruim duizend euro), maar gaan wel het een en ander aan de voet van deze berg doen. Zo krijgen we toch wat mee van deze mooie omgeving. Nu nog hopen dat de bewolking weg trekt en we ook het topje kunnen zien! 

Over drie weken willen we op onze eindbestemming Zanzibar zijn, in de tussentijd gaan we nog via een gebergte naar de kust en van daar naar Dar es Salaam. Met een boot komen we uiteindelijk op onze laatste bestemming in Afrika aan. Over vier weken is het dan alweer zo ver dat we naar Dubai vliegen om daar onze reis echt te eindigen.

Time flies, maar we zijn nog lang niet thuis!

Greetings vanuit het mooie Tanzania!

P.s. Dit is natuurlijk slechts een selectie van alle foto´s

#

6 reacties

 1. Geweldig al die dieren wat moet dat een mooi gezicht zijn geweest, olifanten zo dicht bij.. Als je hier de deur uitstapt zie je een kat ,hond,hond, kat en soms wat vogels.Die Masai stam is hier ook gearriveerd, sommige met grote oorbellen in de oren en sommige met een ring in de neus en diverse met iets in de lip of of de navel. De foto,s zijn prachtig vooral de dieren, de luch zag er wel lekker uit. Groetjes uit een nog steeds koud Portugaal.

 2. Het ziet er weer allemaal geweldig uit. Fraaie foto’s opnieuw. Ben nog niet echt overgehaald om ook zoiets te gaan ondernemen. Voorlopig kan ik wel weer wat meer met mijn rechterarm.
  Geniet van elk moment en we zien uit naar je volgende verhalen Knap hoor.

 3. Osje, nu wordt ik stiekem jaloers!
  Wat een gave foto’s zeg en wat super wat je allemaal hebt gezien.
  Na deze blog begint het misschien toch te kriebelen om een keertje richting Afrika af te reizen, wat onwijs gaaf!!
  Geniet er nog lekker van!
  Xxies Totte

 4. Goed dat jullie er tijd voor hebben genomen om een betrouwbare safari reisagent te vinden.
  De vriendelijkste zijn vaak het minst betrouwbaar!
  Ja zo’n safari is natuurlijk hartstikke gaaf en de BIG 5 moet je natuurlijk gezien hebben.
  Prachtige foto’s, maar life is natuurlijk het mooist.
  Het typische uitzicht in de Serengeti met een vogeltje, zou voor mij net zo goed een korenveld in Nederland kunnen zijn 🙂
  En de zebra’s met Antilopen, daarvan dacht ik eerst dat het Famengo’s waren, het is door de luchtspiegeling moeilijk te zien.
  In iedergeval weer mooie belevenissen, en ja het is hier nog steeds winter 🙁
  Geniet er nog maar even van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek in het archief