Het stadje Kisoro bezoeken wij twee keer per week, dat hebben jullie al eerder kunnen lezen. Maar het leek mij wel leuk om jullie eens kennis te laten maken met een groep lokalen welke ons leven in Kisoro een stukje makkelijker maken!

We hebben aan iedereen gevraagd of we een foto van ze mochten maken en of we deze mochten delen. Dit leverde vaak enthousiaste reacties op waar ze maar al te graag voor wilde poseren!

Stanbic Bank, Bob
Omdat wij in de lodge niet teveel cash willen hebben, komen we regelmatig bij onze bank, de Stanbic Bank. De persoon waar wij het meeste mee te maken hebben is Bob. Bob zit meestal in het hok bij de ‘bulk teller’, waar je soort van privé je zaken kan doen.

Bij de bank komen we om iedere maand belasting te betalen en om eventueel geld op te nemen. Bij de bank staan soms gigantische rijen, maar wij krijgen een behoorlijke voorkeursbehandeling. Ik denk (en hoop) dat dit vooral is omdat we een goede klant zijn, en dus niet zozeer omdat we blank zijn. Soms gaat dit zelf een beetje ver, dat we tussendoor (terwijl ze bezig zijn met een andere klant) even mogen vertellen wat we willen doen. Uiteindelijk bespaart ons dit enorm veel tijd, waar we toch graag gebruik van blijven maken…

Bob is een super vrolijke kerel met een enorm brede lach op zijn gezicht. Hij wist mijn naam, vooral mijn achternaam, meteen te onthouden omdat iedereen hier natuurlijk Engels voetbal kijkt. Virgil van Dijk is daarom ook zeker bekend hier overal en ze vinden het hilarisch dat ik ook Van Dijk heet.

Bob wil ons ook heel graag een keer mee nemen om te gaan stappen in het weekend in Kisoro. Dat zullen we binnenkort ook zeker een keer gaan doen!

Total tankstation, Kennedy
Een van de meest vrolijke mannen in het dorpje heet Kennedy. Hij werkt bij het tankstation Total. Kennedy is de supervisor van het tankstation en zorgt altijd dat wij netjes bediend worden. Aangezien we voor onze generator (anders hebben we geen stroom) minimaal 6 jerrycans van 20 liter diesel nodig hebben, zijn we ook voor Total een goede klant! Ook voor onze boot halen we meestal minimaal 40 liter benzine in de week.

De jerrycans staan altijd achterin onze pick-up. Wij hoeven eigenlijk niet eens uit te stappen, want ze vullen de jerrycans en geven het bonnetje in de auto. Het wassen van de voorruit doen ze ook nog graag als extra service.

Het tankstation doet ook allerlei andere extra services. Zo hebben we een keer een band laten wisselen nadat we op een reserveband reden na een lekke band. De jongens die dit doen, proberen er altijd een slaatje uit te slaan, maar uiteindelijk zorgt Kennedy er altijd voor dat we niet teveel betalen, omdat hij weet dat wij een belangrijke klant zijn voor ze!

Kennedy probeert ons ook altijd een beetje de lokale taal bij te leren. En hij vind het geweldig als we de keer erop terugkomen en hetgeen wat hij ons geleerd heeft kunnen herhalen.

Het enthousiasme waarmee hij ons begroet (al zwaaiend als we aan komen rijden) is echt goud waard. Het bezoekje aan Total tovert dus altijd een lach op je gezicht!

Vers Fruit, Richard
We halen enorm veel groente en fruit uit de directe omgeving van de lodge. Echter verbruiken wij zoveel dat we sowieso extra in het stadje moeten halen. Richard, van het verse fruit stalletje, koopt altijd een hoop in, waardoor wij enorm veel zaken met hem doen. Ook de zaken die we niet uit de directe omgeving kunnen halen, heeft hij meestal op voorraad!

Richard staat meestal alleen in zijn zaak, maar soms helpt zijn vrouw hem als het druk is. De winkel doet enorm goede zaken en soms staan er ook echt flinke rijen. Als er een lange rij staat, dan rijden we ook meestal eerst langs andere plekken, omdat je soms echt ruim een half uur kan wachten tot je aan de beurt ben.

Als er dan ook nog eens een grote bestelling (zoals wij dat doen) komt, dan duurt het soms echt een eeuwigheid.

Tot mijn grote teleurstelling, hebben we de afgelopen maand amper mango’s kunnen verkrijgen, aangezien het seizoen er nu niet naar is. Richard geeft wel aan dat we ze kunnen krijgen, maar echt voor belachelijke prijzen (zoals in Nederland zegmaar..). Verder komt het ook wel regelmatig voor dat andere zaken niet op voorraad heeft, maar dan is het meestal de dag erna er wel en dan kunnen we een boda (motor) sturen om het alsnog naar ons toe te brengen.

Tomatenvrouwen
Geen idee hoe deze vrouwen heten, maar ze zijn altijd super blij als we weer tomaten, uien en knoflook bij ze komen kopen! We krijgen heel vaak ook tomaten en uien direct uit de buurt, waardoor we niet altijd bij ze langs hoeven te gaan. We voelen ons altijd schuldig als we niets bij ze hoeven te kopen, want het zijn zulke vrolijke vrouwen.

Ze komen altijd aan de deur van de auto staan om te vragen wat we willen, waarna ze zowat terug sprinten om het zo snel mogelijk voor ons gereed te hebben. Als we ze een beetje fooi geven, dan kan hun dag helemaal niet meer stuk!

Lokale slagerij
Wederom, ik weet niet hoe deze beste man heet, maar ook deze man is super behulpzaam en vrolijk! De lokale slager is direct achter de tomatenvrouwen. We stoppen hier altijd tegelijkertijd en zowel de tomatenvrouwen als de slager komen bij de auto onze bestelling opnemen. We halen hier eigenlijk alleen lokaal vlees voor staff en voor de chauffeurs. Als je ook ziet op de foto hieronder hoe het er heel de dag bij hangt, snap je wel dat we dit niet aan de klanten kunnen verkopen.

Het vlees vinden ze hier allemaal heerlijk, maar wij moeten er oneindig lang op kauwen voordat je het een keertje kan doorslikken. Toch maak je de mensen hier er blij mee, dus blijven we dat gewoon kopen.

Gas, ananas en passievrucht, Pamela en haar man
Bij Pamela en haar man kopen we altijd al het gas. We verbruiken vrij veel gas, aangezien onze douches op gas worden verwarmd. We zijn een van de weinige plekken in Uganda waar je van een heerlijke warme douche kan genieten. Daardoor moeten we wel regelmatig langs dit winkeltje.

Pamela belt ons altijd om door te geven als ze passievrucht heeft, als we dan nog niet vroeg genoeg bij hun langs zijn geweest dan belt ze ons gewoon weer om zeker te zijn dat ze het aan ons kan verkopen.

Boda Boda, Richard
Zoals jullie weten komen wij twee keer per week in Kisoro. Toch hebben we regelmatig extra spullen gedurende de week nodig. Hiervoor kunnen wij niet constant heen en weer rijden, maar hier is uiteraard ook een oplossing voor! De motorrijder (Motor = Boda Boda) Richard brengt gedurende de hele week allerlei spullen naar ons toe. De hoeveelheden die hij kan brengen is echt bewonderenswaardig! Hij brengt soms kilo’s met fruit, dozen met boodschappen en een jerrycan met benzine zonder problemen naar ons toe. Een super fijne service waar we zeker op kunnen bouwen.

Richard is telefonisch echt niet te verstaan. Hij belt soms ook alleen om te zeggen dat het regent in Kisoro, en dan ben je dus twee minuten aan het bellen om er achter te komen dat hij alleen maar te vertellen heeft dat het regent. Uiteindelijk is hij super service gericht en zal hij ongetwijfeld wat extra’s verdienen door dealtjes te sluiten in de stad. Echter weten wij dat we goede prijzen betalen en dat we er eigenlijk weinig omkijken naar hebben. Hij krijgt dus regelmatig werk van ons en is daar heel dankbaar voor. Naast ons levert hij nog aan vele andere lodges in de omgeving, dus volgens mij doet hij behoorlijk goede zaken!

Richard is ook geweldig als wij zelf in de stad zijn en op zoek zijn naar iets. Hij leidt ons met alle liefde rond om ons te helpen wegwijs te worden in Kisoro.

Richard kan ook prima bepaalde zaken voorschieten, waardoor we ook niet al te moeilijk hoeven te doen met geld. Hij krijgt het gewoon netjes terug als hij met de bonnetjes komt. Daarnaast hebben we met bijv. de supermarkt en de bakker de afspraak dat we maandelijks betalen, dus daar hoeft hij niet eens af te rekenen.

Supermarkt & anderen!
Uiteraard zijn er nog diverse andere winkels waar we veel gebruik van maken. De supermarkt verdient wellicht een blog apart in de toekomst, dus daar ga ik nu niet teveel over vertellen. Daarnaast hebben we natuurlijk een winkel voor loodgieterspullen, elektriciteit, verf etc., maar dat zijn weer geen dagelijkse bezoeken.

Kisoro is een heerlijk stadje om te shoppen. Je moet soms een beetje geduld hebben, maar het is volledig veilig en een prettige omgeving om doorheen te toeven! De blije gezichten waar we overal mee werken, maakt ons leven daadwerkelijk een stuk fijner hier!

#

3 reacties

  1. Hoi Os, een supergave blog weer. Ik moet echt lachen terwijl ik ’t lees. Leuke zoon heb ik toch! Liefs van je moeder xxxxx

  2. Wat een leuke blog, Os. Knap zoals je al jullie relaties een gezicht weet te geven. Het zijn er nogal wat, zeg! Gaaf om ze zo een beetje te hebben leren kennen😍

  3. Leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken op die mooie plek Oscar! Ik wens jullie een hele fijne tijd daar, zo te zien gaat dat wel lukken! Groeten, Leo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste drie reacties
Zoek in het archief