Het einde begint nu echt in zicht te komen, we zijn inmiddels op onze ´eindbestemming´ in Afrika, het paradijsje van Tanzania: Zanzibar! Via whatsapp al meerdere keren de vraag gekregen of ik er al genoeg van heb en naar huis wil, of dat ik nog helemaal niet weg wil. Deze vraag is simpelweg gewoon niet te beantwoorden. Het is hier echt geweldig en ik zou nog wel een paar maanden kunnen reizen, maar ik heb ook hele goede vooruitzichten deze zomer en het is natuurlijk ook wel weer leuk om familie en vrienden te zien. 

Relaxdagje in Tanga
Er stond na mijn laatste blog nog één relaxdagje in Tanga op het programma. De Deense meiden die we in Lushoto hadden ontmoet hadden een andere Deense vriendin die jarig was en hadden ons uitgenodigd om dit op het strand te vieren. Zo gezegd zo gedaan, een heerlijk stranddagje met drie meiden. Het was vrij bijzonder aangezien het een strand van een Yacht Club was, waar enkel members mogen komen. Wij hebben dus een lidmaatschap, van weliswaar één hele dag, aangeschaft voor het bedrag van 1 euro en 50 cent. Voor dat belachelijk hoge bedrag konden ook nog eens goedkoop drankjes (lees: bier en cocktails) krijgen en hadden we het strand voor onszelf. Een prima dagje dus!

Uit de hand gelopen planning
Na ons relaxdagje wilden we wat zuidelijker gaan zitten, rond Pangani. We hadden ongeveer nog een week voordat we echt op Zanzibar wilden zijn en wisten nog niet zo goed hoe we dit gingen invullen. Gelukkig hebben we nog nooit verder dan 4 dagen vooruit gedacht dus dat zou geen probleem worden. 
Aangekomen in Pangani kwamen we erachter dat er eigenlijk niet zoveel te doen is daar. Toch maar een gasthuisje gezocht om te slapen en besloten de dag daarna nog wat zuidelijker te gaan zitten bij een toeristisch gedeelte waar je lekker op het strand kan zitten. Daarna wilden we naar Pemba en Zanzibar. Een lokaal mannetje die toeristen probeert te strikken voor excursies wilde ons helpen met onze planning. Er zouden her en der wat bootjes naar Zanzibar gaan, maar naar Pemba zou wel een probleem worden. Dus daar moesten we waarschijnlijk via Zanzibar heen. Volgens mij wilde deze man zelf geen geld verdienen, want de excursies die hij verkocht waren super onduidelijk en hij gaf er ook niet zoveel om dat wij geen behoefte hadden aan excursies. Toch had hij ons vervoer voor de dag daarna geregeld voor een mooi prijsje en konden wij nog even lekker een duik nemen in de zee. 

Voor we uberhaupt onze zwembroek aan konden raken kregen we al een belletje van het behulpzame mannetje in Pangani; hij had een leuk voorstel. Voor we het wisten zaten we in een afthans speedbootje, onderweg naar Zanzibar. Pangani stelde niet zoveel voor en er ging een groepje lokale mensen toch met de bootje naar Zanzibar. Wij konden dus voor een goedkoop prijsje mee, en zij hadden er weer wat geld bij voor een tripje die ze toch al moesten maken. Zo waren we uiteindelijk toch iets te vroeg op Zanzibar…

Dolfijnen, witte stranden en helder water
Waar je op 145 dagen een ruime week te vroeg ben, is de planning eigenlijk zo slecht nog niet. Daarbij zijn wij heel sterk in last minute activiteiten bedenken en ook daadwerkelijk doen. Ons goedkope boottripje naar Zanzibar was overigens echt super relaxed, in drie uur over een prachtig helder water waar we zelfs nog dolfijnen hebben gezien vlakbij onze boot (helaas was ik wel te laat voor een goede foto – ik heb alleen de splash)! 

Het was toch wel een bijzondere manier om Zanzibar op te komen, we werden gedropt op het noordelijke strand bij een resort en van daaruit werden we begeleid naar een goedkoper resort. Het was wel meteen duidelijk dat we het ´echte´ Afrikagevoel nu achter ons hadden gelaten, want waar wij altijd in de minderheid waren, zijn op Zanzibar net zoveel blanken als Afrikanen. Super relaxed op het strand gegeten en een dagje genoten van het prachtige witte strand en helder water. 
Wel was er al snel een probleem; in het noorden van Zanzibar hebben ze geen pinautomaat en ons geld was bijna op. Meer dan één relaxdag konden we dan ook niet betalen, dus daarna moesten we toch echt naar Stone Town (soort van hoofdstad van Zanzibar) om geld te halen… niet bepaald de route die we in gedachte hadden. 

Illegaal op Zanzibar
Naast het feit dat ons geld op was, waren we officieel ook nog gewoon op het vaste land van Tanzania. Voor Zanzibar krijg je namelijk een stempel in je paspoort en – gek genoeg – krijg je die niet als je met een speedbootje op het strand wordt gedropt. Daarom leek het ons ook wel slim om na twee illegale dagen maar eens naar het immigratiebureau in Stone Town te gaan.

Na onze transfer naar Stone Town, waar eigenlijk uit bleek dat het binnenland van Zanzibar niet zo spannend is, zijn we dus ook meteen naar het immigratiebureau gegaan en hebben we ons stempeltje gehaald. Aangezien dit in de haven was hebben we meteen gekeken voor een transfer naar Pemba. De kosten van deze transfer waren bizar hoog en de tijden en dagen waren niet bepaald gunstig. Twee weken vullen op Zanzibar is ook een beetje overdreven, want zon, zee en strand is misschien leuk voor een week, maar niet langer. Dus dan maar op zoek naar een alternatief… zoals gewoonlijk hebben we daar ook weer wat op gevonden en dat zullen jullie verderop in deze blog wel lezen!

Ronddwalen in Stone Town
Eerst maar eens een dagje ronddwalen in Stone Town. Stone Town is het handelgedeelte van Zanzibar, een plek die je nergens anders in Afrika kan zien. Smalle straatjes met scootertjes, fietsers en veel mensen, een beeld wat je meestal alleen hebt bij Italiaanse plaatsen. Een geweldige plek om zeker een dag door te dwalen en wat dingen te bezoeken. We begonnen de dag bij een kathedraal, een gebouw met een slavenkelder, de chaotische markt en wat museums. Daarna richting een oud fort gelopen om wat te lunchen en daarna het Palace museum bezocht. Van daaruit begon onze echte dwaaltocht naar een andere kathedraal en de eerste perzische baden van Zanzibar. Het is echt heerlijk om te dwalen door de smalle straatjes en hoeken die je totaal niet verwacht. Ook heb je overal winkeltjes met vanalles en nogwat waardoor onze middag zo voorbij was.

Wat ons wel heel erg is opgevallen hier op Zanzibar, is dat Duitsers echt tijd teveel hebben. Serieus overal hier op Zanzibar hoor en zie je Duitsers. Meevaller is dan weer wel dat ze hier geen kuilen graven op de stranden.

In de avond hebben we dan ook met een Duits stelletje (die we op het noordelijke strand al ontmoet hadden) gegeten. Ook zou er een groot feest in het oude fort zijn waar we met z´n vieren heen zouden gaan. Helaas voelde Steffen zich niet zo goed dus zijn we uiteindelijk met zijn drieen naar het feest gegaan. Het feest stelde niet zoveel voor en toen we aankwamen waren we ook vrijwel de enige ter plekke. Toch, naarmate de avond vorderde, werd het best een tof feest met een hoop rasta muziek. Er kwam nog lokale meid bij ons zitten en bleef vrijwel heel de avond bij ons. We weten tot op heden nog steeds nog of het nou een meisje van plezier was of een normale meid, dat zullen we nooit weten aangezien ik helaas niet geinteresseerd ben in Afrikanen… 
Rond middernacht toch wel een paar uurtjes lekker los gegaan op de dansvloer en genoten van alle lokale mensen die hun dansje deden. Er was één oudere rasta man met een grijze baard die echt geniaal danste, zelfs mijn geweldige dansmoves konden daar niet aan tippen.
Toch nog redelijk op tijd weer weggegaan om mijn bedje op te zoeken na een zeer geslaagde dag in Stone Town.

Spicetour and slave caves
Zondag hadden we een spicetour geboekt. Zanzibar was ooit hét handelscentrum tussen Afrika en de rest van de wereld en stonden toch wel bekend om hun kruiden e.d. De spicetour begon dan ook op een spice farm waar ze echt vanalles hadden. Alles wat ze lieten zien mochten we ook proeven of ruiken en dat maakte de tour toch wel heel erg leuk. Ik kan alles wat we geprobeerd hebben gaan opnoemen, maar dan loopt mijn blog te ver uit. Maar de meest opvallende was toch wel de kaneelboom, waar de schors echt een ontzettend sterke kaneelgeur heeft. Ook was het wel heel leuk dat er een man in een palmboom van ruim 15 meter klom om wat kokosnoten te plukken. Hier hebben we dan ook nog de sap en het fruit van kunnen proeven. 

Na de spice farm zouden we ook naar de slave caves gaan. Toen we terplekke aankwamen was het al gelijk een wow-moment. Wat een bizarre plek was dit, een gat in de grond naar een bizar grote grot waar het echt pikke donker was. Opvallend was dat er aan de ene zijde een zoetwaterbron was, van het grondwater, en aan de andere kant kwam de zee de grot in met zijn zoute water. Het zoetwater gedeelte was nog redelijk licht, maar de andere kant van de grot was echt zo donker dat je geen hand voor ogen zag. Met lichten hebben we natuurlijk een leuke tour gedaan, waar we door smalle openingen moesten en onze flexibiliteit weer eens op de proef moesten stellen. Echt bizar dat ze hier in deze verschrikkelijke plek slaven hielden vroeger. Dat maakte de plek ook wel weer extra bijzonder. 

Na de Slave Caves nog even een uurtje op het strand kunnen vertoeven voor we weer terug werden gebracht naar onze lodge in Stone Town. 

Dagen vullen…
Als laatste kan ik julie nog vertellen over de activiteit die weer wat daagjes gaat snoepen van onze tijd op Zanzibar. We gaan namelijk ons Open Water duikcertificaat halen! En dat op dit prachtige eiland met helder water en prachtig koraalrif! We zijn vandaag begonnen met onze vierdaagse cursus. Na deze vier dagen mogen we wereldwijd tot 18 meter diep duiken!

Vandaag hadden we een theoriedag die we hebben afgesloten met een examen. Ik had slechts 4 van de 50 fout, waardoor ik ruimschoots geslaagd was! 
Morgen gaan we oefenen in het zwembad en de laatste twee dagen maken we twee duiken per dag. Als we dan klaar zijn, zijn we PADI-gecertificeerde duikers! 

Door deze vierdaagse cursus blijven er nog maar acht dagen over op Zanzibar, wat zeker goed te doen is met wat stranddagen en een aantal plekken die we nog moeten zien op het eiland. Voor we het weten zitten we alweer in het vliegtuig naar Dubai waar ons avontuur toch wel heel dicht bij zijn einde gaat komen…

Ik zal dus maar zeggen; tot snel!

Liefs,
Oscar

#

8 reacties

 1. Hè Okkie, waarom had je bij die klok een 🙂 gezet. Zeker vanwege je zusje!!!! Die heeftprecies zo n klok. Ik vind die foto onderwater juist echt gaaf!! Heb je blog weer met veel plezier gelezen. Nou ok, het begint op te schieten. Morgen 1 e tennis competitie! Ik ben benieuwd! Voorlopig geven ze hele dag regen op. Even afwachten dus. NOg veel plezier op Zanzibar!!!! Xxies van je moedertje

 2. De tering Os, wat maak jij een hoop gave dingen mee zeg. Ik word er wel een beetje jaloers van…..
  zou ik zeggen als ik nu niet tegenover je zat 😉

 3. Hey oscar & steffen.

  Echt cool dat jullie dadelijk officieel open water duikers zijn. Ik zou als jullie nog een dagje over hebben eens informeren naar de mogelijkheden om dan zelf 2 duikjes te maken. Wellicht is er ook de mogelijkheid dit met een gids vanaf een boot te doen, dan zie je meestal het meest.
  Als jullie terug in Nederland zijn en het duiken nog steeds leuk vinden neem ik jullie wel eens mee naar de grevelingen!

  Geniet er nog maar even van!

 4. Het houd niet op zeg!, weer een aantal prachtige ervaringen.
  Leuk bootreisje, jammer van de dolfijnen, maar zelf duiken in dat heldere water is natuurlijk ook niet verkeerd.
  Maar goed dat jullie even langs de immigratie zijn gegaan, anders hadden ze jullie vast in de slave caves vast gezet 🙂
  Heb je zelf ook niet even geprobeerd om in een palmboom te klimmen en een kokosnoot te kappen 🙂
  Jammer dat er geen water in het Perzische bad zat, had je daar ook nog even van kunnen genieten 🙂
  Als rode draad, lees ik door al je blogs, is er ook regelmatig contact met de andere sexse, en vloeit ook het bier zo nu en dan rijkelijk, nix mis mee 🙂
  Ja, zo langzaam maar zeker, kom je weer in de “beschaving” terecht 🙁
  Je bent denk ik net lang genoeg weg om het koude weer hier te ontlopen, het wordt eindelijk, maar langzaam beter 🙂

 5. Hi Os, weer een prachtig verhaal. En dan nu ook nog eens officieel je PADI gehaald! Als dat maar geen extra hobby op gaat leveren, dan hou je helemaal geen tijd meer over. Geniet nog even van Afrika en als (voorlopige) afsluiting Dubai. Veel plezier nog…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek in het archief