Mijn allerlaatste blogje alweer, mijn laatste avontuur. Maar zelfs tot het allerlaatste moment van de reis is er genoeg te vertellen. Op Zanzibar hadden we weliswaar, in tegenstelling tot wat veel mensen zouden denken, slechts twee relaxdagjes in twee weken gehad. Zelfs als je niet alleen van zon, zee en strand houdt, is er namelijk genoeg te doen op Zanzibar. Niet alleen op Zanzibar, maar ook in Dubai hadden we een vol programma waardoor relaxen niet op ons lijstje stond. Ik kan me ook even niet meer voorstellen hoe het moet zijn om op vakantie te gaan en gewoon niets te doen.

Gastvrijheid op z´n top (1)
Toch waren we gebleven bij een relaxdagje op Zanzibar. Deze zeldzame dag hebben we vertoefd bij een luxe gasthuis genaamd Little Hill (iets van Kilima Kidoga in Swahili). We hadden een goede deal voor 30 dollar per nacht op dit mooiste plekje in de buurt van Paje. Ook was dit een van de weinige accomodaties waar er weldegelijk andere mensen waren, wat ook wel gezellig is op een relaxdagje. Zo gezegd zo gedaan, een luie dag waar we geen reet hebben uitgevoerd en heerlijk in de zee en het zwembad hebben gelegen.

De eigenaar van de accomodatie was een stevige Zuid Afrikaanse vrouw met een geweldig accent. In het hoogseizoen is de accomodatie niet te betalen, maar gelukkig hadden we de deal nog kunnen maken. Echter was er wel een kleine miscommunicatie… aangezien wij normaal gesproken enkel per kamer rekenen en betalen, had deze lieve mevrouw eigenlijk op 30 dollar per persoon gerekend. Toen wij met grote ogen naar haar stonden te kijken toen we de rekening kregen, was ze echter meteen omgeslagen en met ons mee gegaan. Super lief! En dan heeft ze ons ook nog eens geholpen om op de meest goedkope manier, mega comfortabel naar Stone Town terug te gaan. We wilden eigenlijk met een gedeelde taxi naar Stone Town, maar op de dag zelf bleken we de enige te zijn, waardoor de taxi een beetje duur was. Gelukkig was er een prachtig alternatief op de minibusjes, waar je in een ´luxer´ busje met normale stoelen, voor dezelfde prijs, naar Stone Town wordt gebracht. Deze rijdt ook nog eens in één keer door, waardoor we misschien nog wel sneller waren dan met een gedeelde taxi waar je iedereen moet ophalen!

Mijn nieuwe grootste vriend
In Stone Town hadden we nog één dagje gepland. We zouden namelijk naar Prison Island gaan. Met een super traag bootje vertrokken we op vrijdag naar dit kleine eilandje vlakbij Stone Town. Dit kleine stukje, wat je roeiend in een half uur kan doen, duurde met dit gemotoriseerde bootje een uur… laten we maar zeggen dat we extra lang konden genieten van onze excursie op deze manier. 
Aangekomen op Prison Island liepen me meteen naar de hoofdattractie; de reuzeschildpadden. Echt bizar hoe groot deze schildpadden zijn! De oudste was 189 jaar oud en was dus ook mega groot. Het mooiste is nog dat je deze grote vrienden ook gewoon kan aanraken, sterker nog, als je hun nek masseert gaan ze nog stevig op hun poten staan ook! Het mooie van deze plek was vooral dat ze schilpadden van alle leeftijden hadden. Zo zie je dat deze reuzeschildpadden na een paar jaar nog op je hand passen, maar vanaf een jaartje of 80 is het schattige koppie van deze schildpadden groter dan je hand. 

Prison Island was verder totaal niet spannend, maar we zouden ook nog de kans krijgen om rondom Prison Island te gaan snorkelen. Jammer genoeg voor het snorkelen, waren wij al wezen duiken. Het snorkelen was dus ook totaal niet spannend en waren we redelijk snel op uitgekeken. Dus weer lekker ´snel´ terug naar Stone Town, waar we weer in onze vertrouwde lodge onze laatste nacht doorbrachten. 

Vliegen van armoe naar rijkdom
Waar we bijna vier en een halve maand in armoede hebben geleefd, zouden de laatste daagjes van ons avontuur een compleet contrast gaan opleveren ten opzichte van onze hele reis. Maar eerst stond er nog een flinke reisdag op het programma. 
We stonden twee uur van te voren op het vliegveld van Zanzibar, waar wij blijkbaar de eerste passagiers van het vliegtuig waren en we zelfs even moesten wachten voor we onze bagage konden afleveren. Bizar dat het hier dus heel gewoon is om een uurtje van te voren op het vliegveld te staan, terwijl er in Nederland van ons wordt verwacht dat we drie uur van te voren aanwezig zijn. 

Vliegen vanaf Zanzibar is geweldig. Vooral het begin zie je het heldere water, afgewisseld met donker en diep koraal vanuit de lucht. Ook het landen bij Dar es Salaam was voor ons weer leuk, om een grote stad vanuit de lucht goed te kunnen bewonderen. Aangezien we Dar es Salaam op het land hadden overgeslagen, was dat een mooie manier om deze stad toch nog te kunnen zien en de hoge criminaliteit van deze stad achterwege te laten.
Op het vliegveld van Dar es Salaam moesten we uitchecken, onze bagage ophalen, uren wachten en daarna weer onze bagage inchecken en weer boarden. Logistiek hebben is het dus lekker effectief geregeld in Tanzania.

Aangekomen op Dubai was het toch een goede cultuurshock. Waar we tijdens ons backpackavontuur megastukken hebben gelopen, moesten we in Terminal drie een metro nemen om onze bagage te kunnen ophalen. Vervolgens moesten we in de rij gaan staan om een taxi te krijgen, dat waren we even niet gewend. 

Gastvrijheid op z´n top (2)
Met de taxi reden we door het bizarre Dubai heen, oneindig veel torens die allemaal verlicht waren aangezien we ´s nachts aankwamen. Bizar dure auto´s die aan de lopende band voorbij scheuren is ook totaal niet gek.

Na ruim 35 kilometer in een half uur te hebben gereden, kwamen we aan bij de mooie villa van Frans en Hetty (onze buren in Nederland) op het palmeiland. Het was al laat dus alleen Hetty was nog wakker om ons te ontvangen. Even lekker gekletst en een biertje gedronken voor Hetty ons liet zien waar we zouden slapen. Dit was echt het tegenovergestelde van wat wij hadden gehad tijdens onze reis. Een ruime kamer met goede airco, een heerlijk bed en een badkamer met een goede douche. Toch is de cultuurshock zo over met al deze comfortabele luxe. 

De volgende dag weer een beetje vroeg opgestaan, waar we de andere bezoekers van Frans en Hetty voor het eerst ontmoeten. De zoon van Frans (Lennert) was op bezoek met zijn vrouw (Stephanie) en kind. Frans en Hetty waren allebei al weg dus liet Stephanie zien hoe alles werkte in de keuken. Voor het eerst sinds tijden hadden we ook weer vleeswaren en goede kaas, dus het ontbijt was weer geweldig! En wat super dat we steeds goed worden ontvangen!

Zuidplein 2.0
Na ons ontbijt gingen we wat winkelcentra in Dubai bekijken. Een taxi bellen gaat hier makkelijk, je belt met een geregistreerde telefoon, volgt een menuutje en je hoeft verder niets te zeggen enkel op het knopje ´1´ te duwen als je accuut een taxi wilt. Binnen tien minuten was de taxi er om ons naar de Emirates Mall te brengen. Hier hebben we een paar uurtjes rondgedwaald, een belachelijke skihal gezien en weer eens lekker bij de Mc Donalds gegeten. Je zou denken dat de mac in Dubai belachelijk duur zou zijn, maar tot onze verrassing was dit de goedkoopste optie in het winkelcentrum. Een Big Mac menu voor 3 euro en een Mc Flurry voor 1 euro 20. 

Na de Emirates Mall gingen we met de metro naar de Dubai Mall, aan de voet van de Burj Khalifa (volgens mij op het moment nog het hoogste gebouw van de wereld). Bijzonder dat beide winkelcentra niet direct aan de metro liggen, echter hoef je totaal niet naar buiten te gaan om van de een naar de andere te komen. Overal heb je belachelijk gekoelde binnenruimtes en loopbruggen van de metro naar de winkelcentra. Volgens mij kan je half Dubai zien zonder in de buitenlucht te komen. 
In de Dubai Mall hebben ze een bizar speelgedeelte waar je een top spin, vrije val en zelfs een achtbaan kan vinden. Een bioscoop en groot aquarium maken het winkelcentrum helemaal compleet. Bij het aquarium was ook een soort waterdierentuin gemaakt waar we even een kijkje hebben gekomen. Van schilpadden tot pinguins, van alligatoren tot kwallen, alles was terug te vinden in dit winkelcentrum. Bij ons entreeticket zat een souvenirbonnetje inbegrepen dus Steffen en ik hebben allebei een mooie Pinguin-suikerpot voor thuis gekregen. 
Met ons ticket voor de ´dierentuin´ konden we ook onder het aquarium doorlopen, waar ze allerlei roggen, manta´s en haaien hadden zwemmen. Geweldig om te zien en bizar dat hier gewoon duikers in zwommen om alles schoon te maken en de vissen te voeren. 
Ik ben benieuwd wanneer het Zuidplein in Rotterdam eens een voorbeeldje neemt aan deze aantrekkelijke winkelcentra.

Architectuur in Dubai
Een beetje ronddwalen in Dubai is voor de moderne architectuur natuurlijk super leuk. Er zijn zoveel verschillende en grote torens uit de grond gestampt. Hoewel we weinig tijd hadden aangezien we maar drie dagen in Dubai zouden zijn, heb ik als bouwkundig ingenieur toch even wat mooie gebouwtjes kunnen zien. Toen we de Dubai Mall uitliepen hebben we de Burj Khalifa van beneden bewonderd en van daaruit zijn we naar het Marina deel van Dubai gegaan met de metro. Er zijn twee gebieden in Dubai waar veel hoogbouw staat, de een bij de Burj Khalifa en de ander bij de Marina. De Marina was, vanzelfsprekend, een jachthaventje omringt door hoogbouw. Ook daar even een rondje gelopen voor we weer terug zouden gaan naar het huis van Frans en Hetty.

Hoewel ik met mijn bouwkundige achtergrond in Dubai dagen zou kunnen rondbrengen om gebouwen te bewonderen, heb ik me er nu niet zo heel veel mee bezig gehouden omdat er zo ontzettend veel is, en wij lekker even aan het relaxen en genieten waren van de luxe en de toeristische dingetjes. Daarbij was het onze eerste dag een beetje bewolkt wat nogal ongelukkig was voor de foto´s, maar goed, het was warm zat. Zodra je een gebouw of auto uitstapt krijg je letterlijk een klap in gezicht van de warmte. 

Van roze bubbels naar een spetterende dag
Het was de laatste avond van Lennert en Stephanie en voor ons de eerste echte avond. Ook Frans zouden we niet meer zien want die moest voor zijn werk een paar dagen naar Irak. Frans en Hetty hadden daarom een verrukkelijke barbecue voorbereid. Zoveel lekker en goed vlees hadden we in tijden al niet gehad, dus dit was echt super. Naast het lekkere vlees hadden we ook een lekker alcoholisch drankje erbij, weer eens een lekkere prosecco rose. Op de een of andere manier gaat er in zo´n sfeertje ook wel heel snel een hele fles naar binnen, maar goed, we zijn op vakantie dus dan mag dat wel…

De dag daarna bracht Hetty ons naar een waterpark naast de Burj Al Arab. Het waterpark, Wild Wadi, is echt een geweldig waterpark. Je kan met je band het hele park rond over een waterbaan waar je steeds omhoog wordt geblazen en daarna weer omlaag gaat via de glijbaan. Ook hebben ze er twee glijbanen waar je met twee tot vier personen in een band zit en in bizarre trechters terecht komt. Maar het hoogtepuntje is misschien nog wel de hele steile glijbaan waar je bovenin in een hokje gezet wordt en de vloer onder je voeten wegklapt waardoor de glijbaan begint. Als lunch nog een hotdog van bijna een halve meter op, wat er zeker in ging na een dag rondlopen en genieten. 

Na het waterpark nog een hotelterrein opgelopen waar ze weer een bizarre scene hebben gebouwd. Het had wat weg van Venetie in de arabische stijl. Eigenlijk echt belachelijk hoeveel té luxe hotels er zijn in Dubai.

Ordinaire Backpackers
´s Avonds gingen we samen met Hetty eens bekijken hoe Dubai er ´s avonds uit ziet. We gingen uit eten aan de voet van de Burj Khalifa, met uitzicht op de fonteinshow. Hier hebben we echt super lekker gegeten en kunnen genieten van meerdere fonteinhows die ieder half uur plaats vonden. Echt een prachtige show met fonteinen die tot wel 150 meter hoog kunnen spuiten. Dit gecombineerd met de Burj Khalifa op de achtergrond maakte het helemaal af. 

Om Dubai echt eens goed te bekijken wilden we Dubai eens vanaf een hoger level bekijken. Er was een barretje tegenover de Burj Khalifa waar we dit wilden gaan doen. Hetty wist niet zeker of wij er met een korte broek in zouden komen, dus ik had mijn cheap ass witte afritsbroek aangedaan en de mooiste schoenen die ik bij me had (lees: afgetrapte gympies). Bij de lift naar deze bar werden we ook dus alweer snel naar de deur gewezen door de uitsmijter… helaas! Maar goed, zelfs als ik al mijn kleren nog zou hebben dan had ik er waarschijnlijk nog niet luxe genoeg uit hebben gezien. Ik ben en blijf een ordinaire backpacker!

Mooie afsluiter
Onze laatste dag van ons 145 daagse avontuurtje hebben we lekker uitgeslapen. We hebben eerst even een rondje gemaakt op het palmblad waar de villa van Frans en Hetty op staat. Echt bizar wat voor villa´s er staan op dit palmeiland. Villa´s van een formaat waarbij je niet meer weet waar je het moet zoeken en je waarschijnlijk een kwartier aan het lopen ben om van je slaapkamer naar je keuken te gaan. Het meest belachelijke is nog dat de meeste villa´s 51 van de 52 weken onbewoond omdat de eigenaren er bijna nooit zijn. Ach, je moet toch wat met je geld?

Rond vier uur stond onze laatste activteit op het programma. We gingen namelijk een jeepsafari doen met een arabische nacht. Met een witte Toyota Landcruiser vertrokken we de oranje duinen van de Verenigde Emiraten in. Het was wel een beetje jammer dat er ongeveer 100 andere wagens elkaar volgden waardoor je niet echt het idee had dat je in de middle of nowhere zat. Maar dat deed niets onder aan het feit dat het wel gaaf was om door de duinen te crossen en steile hellingen af te gaan en schuin de duinen af te snijden.

De arabische nacht begon toen het bijna donker werd. Eerst nog even wezen sandboarden van een klein heuveltje en daarna eens een lekker waterpijpje gerookt. Ik weet niet wat voor tabak er in de waterpijp zat, maar het gaf je wel een lekker licht gevoel in je hoofd. Na deze waterpijpsessie een show gehad van een ronddraaiende arabier met een grote jurk. Het avondeten stelde niet zo heel veel vol maar werd afgerond met een buikdanseres die de hele jeepsafari afsloot. 

Bij terugkomst nog een laatste afscheidsdrankje met Hetty gedronken, waarna we onze laatste nacht alweer ingingen…

Iedereen bedankt!
Inmiddels zijn we na wederom een zeer goede vlucht met Emirates alweer in Nederland, is ons avontuur definitief afgelopen en kunnen we weer gaan proberen te wennen aan het normale leven. Alhoewel ik volgende week woensdag alweer aan een nieuw avontuur begin; mijn trainingsweek als reisleider bij GOGO…

Steffen en ik hebben zo ontzettend veel meegemaakt deze reis. Zowel positieve als negatieve dingen die onze blik op de wereld volledig open heeft gezet. Ik kijk er naar uit om iedereen in Nederland weer te zien, maar ik wil ook zeker weer meer van de wereld zien! 

Ik wil mijn geweldig lieve ouders in deze specifiek bedanken voor hun constante steun voor mijn reis. Het zal best lastig zijn geweest om mij voor het eerst zo´n lange tijd te moeten missen en dat ook nog eens op zo´n gigantische afstand waar je elkaar niet altijd kan bereiken. Toen het even mis ging met oud en nieuw waren mijn zorgen een stuk minder doordat mijn ouders ook een klein steentje konden bijdragen. 
Ook Charlotte, mijn liefste zusje, moet ik natuurlijk even noemen in mijn blog aangezien zij mij ook voor het eerst zo´n lange tijd niet heeft gezien. 

Uit mijn blog zal mijn dank voor Frans en Hetty misschien al blijken, maar ook hun wil ik hier nog even specifiek noemen voor het geweldige gastvrije verblijf in Dubai. Een mooiere afsluiter hadden we niet kunnen wensen en daarvoor van harte bedankt!

Dan iedereen die ons is komen ophalen, natuurlijk mijn ouders en Charlotte, maar ook Luuk, Sander en Marco; echt super leuk dat we zo leuk zijn ontvangen op schiphol! Echt geweldig om je beste vrienden en familie op schiphol te zien na bijna vijf maanden weg te zijn geweest. Dit zal ik nooit vergeten!!

Ook jullie, mijn lieve lezers, super leuk dat jullie mijn blog trouw hebben gelezen! Het geeft echt een voldaan gevoel als je ziet dat mensen zo geinteresseerd zijn in wat ik allemaal meemaak. De reacties onder mijn blogs vond ik helemaal geweldig en maakte mij gebrand om te blijven schrijven!

Ondanks dat ik het super leuk vond om wat van iedereen in Nederland te horen (vooral om te lezen dat wij de slechtste winter ooit hebben gemist), heb ik eigenlijk niets hoeven missen door alle leuke mensen die ik tijdens het reizen heb ontmoet. Voor iedereen die nog twijfelt om te gaan reizen; zeker doen! Het was serieus de tijd van mijn leven!!

Super bedankt en tot snel allemaal!

Heel veel liefs,
Oscar

#

2 reacties

  1. Nou dat is toch wel een mooi besluit van jullie reis.
    Het zal niet meevallen om weer aan het “gewone” leven te wennen.
    Ik heb al wat foto sessies naar je e-mail gestuurs met wat suggesties voor niuwe avonturen 🙂
    als je daar ten minste tijd en niet geheel onbelagreik geld voor hebt 🙂
    welkom thuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek in het archief